Allainz Logo
02.02.2016
Arena Zagreb
VMD kvart
Arhitektura

Muzej Suvremene Umjetnosti

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) smješten je u Novom Zagrebu, na sjecištu važnih zagrebačkih ulica - avenije V. Holjevca i Ulice…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

1

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) smješten je u Novom Zagrebu, na sjecištu važnih zagrebačkih ulica – avenije V. Holjevca i Ulice grada Dubrovnik. Arhitekt Igor Franjić poštovao je funkcionalističku arhitekturu te projektirao zgradu pravac sjever-jug i locirao ju tako da ostvaruje pristup velikim prometnicama kojima je okružena. Na taj su način uspostavljeni primarni odnosi koji povezuju građevinu s prostorom koji ju okružuje. Glavni ulaz u Muzej je projektiran tako da gleda na križanje dvije avenije i krasi ga stepenasto organiziran trg.

11

7

Ukupna površina Muzeja prostire se na14 500 m2, a za izložbene prostore je predviđeno 4 800 m2. Sjeverna strana koja gleda na gradski park i jezero Bundek, namjenjena je za izložbe na otvorenom. Raščlanjeni geometrijski volumen zgrade s pet ka¬tova, postao je prepoznatljiv amblem grada. U prizemlju se nalaze raznovrsni sadržaji za posjetitelje – muzejska suvenirnica, dječje radionice, knjižnice sa čitaonicom, manji izložbeni prostori, restoran i multimedijalne dvorane. Iznad prizemlja nalazi se osnovni sadržaj Muzeja, izložbeni prostor. Prom¬jenjivim presjekom i polietažnom konstrukcijom podsjeća na meander stoga je zahvalan za prez¬entaciju svih, manje ili više zahtjevnih prokejata različitih formi i medija. Omogućava skladan spoj povremenih izložbi i stalnog postava Muzeja. Podzemna etaža sadrži prostore za prihvat umjetnina, audiovizualni studio, pomoćne prostore tehničkih službi i restauratorske radionice.

4

Igor Franjić (1963., Zagreb) diplomirao je 1989. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Vodi vlastiti projektni ured, a od 1996. godine radi kao izvanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Član je Izvršnog odbora Društva arhitekata Zagreba u mandatu 2001. – 2005., te je upisan u Imenik ovlaštenih arhitekata pod rednim brojem 157. Dobio je Priznanje za projekt na 35. zagrebačkom salonu. Nagrađivan je na arhitektonskim natječajima, sudjelovao na više izložbi u zemlji i inozemstvu, o svom radu održao niz predavanja. Dobitnik je godišnje nagrade ‘VIKTOR KOVAČIĆ’ za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2010. godini za Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu.

6

Autor članka: Hrvoje Zalukar