Allainz Logo
22.10.2015
Poslovna zgrada Agrama i tvrtke General
Muzej Suvremene Umjetnosti
ArhitekturaFotografija

Arena Zagreb

Arena Zagreb je važna građevina jer je realizirana prema koncepciji modela javno-privatnog partnerstva s obzirom na svoju multifunkcionalnost, kapacitet i…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

9
Arena Zagreb je važna građevina jer je realizirana prema koncepciji modela javno-privatnog partnerstva s obzirom na svoju multifunkcionalnost, kapacitet i tehničku opremljenost. Projekt je nastao u suradnji Grada Zagreba, Republike Hrvatske i građevinski tvrtke Ingra, a projektanti su članovi projektnog ureda UPI-2M iz Zagreba – Alan Leo Pleština, Berislav Medić, Nenad Borgudan i Tamara Stančić-Brčić. Arena Zagreb je polivalentna građevina koja se prostire na 90 340 metara kvadratnih, nalazi se na jednom od glavnih ulaza u Zagreb i namijenjena je kulturnim, sportskim, zabavnim i poslovnim događanjima. Ima kapacitet od 15 200 sjedećih mjesta, ukupno 22 000 mjesta s parterom.
1
Osnovni oblikovni i konstruktivni elementi su prednapete prefabricirane betonske lamele visine do 39 m. 86 lamela po obodu dvorane čija visina varira od 26,5 m do 38,8 m determiniraju njezin volumen, nose fasadu od leksana, preuzimaju dio opterećenja tribina te nose ovješenu krovnu konstrukciju. Čelična konstrukcija krova raspona je 104 m. Unutar građevine smješteni su i popratni ugostiteljski, poslovno-komercijalni sadržaji, kao i mala dvorana za trening sportaša. Podzemna garaža pokriva kapacitet od 900 parkirališnih mjesta (+ 80 nadzemnih parkirališnih mjesta), dok je za masovnije posjete dvorani predviđen autobusni prijevoz (36 parkirališnih mjesta za autobuse).
8
7
Izgradnja Arene započela je 21. srpnja 2007. godine i trajala je ukupno 503 dana. Prvi događaj organiziran u Areni bila je prijateljska utakmica rukometnih reprezentacija Hrvatske i Rusije, 27. prosinca 2008. godine, u kojoj je reprezentacija Hrvatske pobijedila. Hrvatske reprezentativce bodrilo je tada u Areni Zagreb 15 200 navijača. Arena Zagreb službeno je otvorena 17. siječnja 2009. godine spektakularnim koncertom poznate hrvatske rock grupe Prljavo kazalište, na kojem se okupilo 22 500 posjetitelja.
6
5
Inače, UPI-2M je projektantska tvrtka iz Zagreba specijalizirana za arhitektonsko projektiranje, projektiranje konstrukcija, savjetovanje i dizajn. Sinergijom dvaju ključnih elemenata u graditeljstvu – arhitektonskog oblikovanja i odgovarajućeg modela konstrukcije – osmišljavaju se i izrađuju jedinstvena i cjelovita projektna rješenja. Poslovni CV tvrtke bogat je projektima i konceptualnim rješenjima iz različitih područja u kojima se tvrtka ostvaruje: od javnog i poslovnog sektora, preko urbanističkih analiza, komercijalnih građevina i sportskih zdanja do stambenih građevina, interijera i obiteljskih kuća. Tvrtka je dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.
11
10
2
3
4
5

Autor Članka: Hrvoje Zalukar