Allainz Logo
18.03.2016
Muzej Suvremene Umjetnosti
Aja Sofija u Istanbulu
Arhitektura

VMD kvart

Poslovno-stambeni kompleks nazvan VMD Kvart smjestio se u središtu grada Zagreba, između Strojarske ceste, Autobusnog kolodvora i Ulice grada Vukovara.…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

_DSC8834ffweb

Poslovno-stambeni kompleks nazvan VMD Kvart smjestio se u središtu grada Zagreba, između Strojarske ceste, Autobusnog kolodvora i Ulice grada Vukovara. Natječaj je raspisala Zagrebačka nadbiskupija i Zbor prebendera Prvostolne crkve zagrebačke, a provelo ga je Udruženje arhitekata Hrvatske. Natječaj je osvojila tvrtka Proarh d.o.o. iz Zagreba, na čelu s arhitektima Davorom Matekovićem, Tomislavom Stojanom, Mirnom Malez, Idom Ister i Vedranom Pavličevićem. Za vrijeme gradnje bilo je jedno od najvećih gradilišta u Zagrebu (10,500 m2), a na ovom je prostoru izgrađen i najveći neboder u Zagrebu i Hrvatskoj (96,15 m). Osnovni gradivni materijal je armirani beton.

_DSC8823ffweb

_DSC8819ffweb

Ključni element nagrađenog koncepta bila je urbana matrica (uporaba elemenata iz bliske okolice) zbog prilagodbe postojećem okruženju. Kompleks se sastoji od 6 građevina, 2 poslovna nebodera, 2 stambene zgrade i 2 poslovne jednokatnice. Stambeni dio sadrži 3 podzemne etaže i 8 nadzemnih, a poslovni dio sadrži 4 podzemne i 25 nadzemnih etaža. Jednokatnice imaju uglavnom javnu namjenu- prodavaonica prehrambenih proizvoda, ugostiteljski lokali, oftalmološka poliklinika te 2 uredske cjeline. U središnjem djelu kompleksa nalazi se park javne namjene.

_DSC8813ffweb

_DSC8803ffweb

_DSC8786ffweb

_DSC8777ffweb

Proarh d.o.o. je arhitektonski studio u Zagrebu, a osnovao ga je arhitekt Davor Mateković 1992. godine. Razvio se u multidisciplinarnu radionicu koja se bavi projektima različitih funkcija, tipologija, programatskih i prostornim dimenzija. Projekti Proarha poznati su i izvan Lijepe naše te su nominirani i nagrađivani priznatim međunarodnim nagradama, izlagani na raznim izložbama te publicirani u časopisima.

_DSC7469ffweb

_DSC7475ffweb

Autor članka: Hrvoje Zalukar