Allainz Logo
14.07.2015
EXPO Milano 2015.
Muzicka Akademija
ArhitekturaInterijerPutovanja

Klasik arhitekture: Villa Savoye

U blizini Pariza, točnije - predjelu Poissy, nalazi se jedan od najznačajnijih doprinosa suvremenoj arhitekturi 20. stoljeća, pokušaj oblikovanja tradicionalne…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

U blizini Pariza, točnije – predjelu Poissy, nalazi se jedan od najznačajnijih doprinosa suvremenoj arhitekturi 20. stoljeća, pokušaj oblikovanja tradicionalne francuske ladanjske kuće na suvremeniji način.

Villa Savoye je majstorsko djelo izgrađeno 1929. po nacrtima velikog francuskog arhitekta švicarskog podrijetla, Le Corbusiera, koji je brojnim svojim djelima i manifestima zadužio svijet arhitekture. U skladu s njegovim ciljem da napravi kuću koja će biti kao stroj za življenje, u njoj su sve funkcije organizirane tako da je sve prilagođeno ljudskom tijelu. Bez suvišnih dekorativnih elemenata ponekad djeluje prilično sirovo na fotografijama, no ovo je uistinu kompleksna i vizualno stimulirajuća struktura koja izgleda drugačije iz svakog kuta.

   by  Jesper Wiking 
Creative Commons Creative Commons Attribution-No Derivative Works 2.0 Generic License   by  Jesper Wiking 

U prizemlju su smještene sve servisne prostorije poput garaže, praonice i prostora za osoblje s ulazom koji je smješten između stupova glavne osi građevine. Dvije zasebne komunikacije vode do krova. Prva je ulazna rampa/promenada koja prolazi preko stambenog prostora na prvom katu i unutarnjeg dvorišta do vrta na krovnoj terasi, dok je druga servisna komunikacija koja spiralnim stubama povezuje prostoriju za osoblje sa sušionicom na krovu.

   by  End User 
Creative Commons Creative Commons Attribution-No Derivative Works 2.0 Generic License   by  End User 

Le Corbusier je u to vrijeme bio veoma zainteresiran za tehnologiju i dizajn parobroda čija su jednostavnost i modularni dizajn uvelike utjecali na njegovu minimalističku estetiku i urbano planiranje. Približavajući se samoj kući koja je smještena u sredini čistine okružene listopadnom šumom, posjetitelju se čini kao da kuća lebdi podržana tek vitkim stupovima koji kao da se gube u moru drveća iz pozadine. Upravo takvo slobodno prizemlje objekta sa stupovima jedna je od 5 točaka njegovog načela projektiranja koja su postala pečat moderne arhitekture.

   by  roryrory 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License   by  roryrory 

Slobodan tlocrt u kojemu su fiksni jedino stupovi dok se pregradni zidovi mogu proizvoljno pomicati, slobodno pročelje koje također može varirati po potrebi, maksimalno ostakljenje u vidu trakastih prozora na svim pročeljima te ravan krov koji se može koristiti i koji služi kao vraćanje prirodi onoga što joj je samom građevinom oduzeto – još su neke od odlika ove kuće koji čine i ostalih 4 od 5 točaka.

   by  Tim Brown Architecture 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Tim Brown Architecture 

Iako je ova kuća jedna od najvažnijih ranih primjera moderne kuće, zanimljivo je da je sam vlasnik ubrzo po njenom dovršenju otkrio da je zbog nekih građevinskih grešaka gotovo neupotrebljiva (krov je prokišnjavao) tako da nikad zapravo nije poslužila kao stambeni prostor. Tek je nakon 33 godine prvi put obnovljena i kasnije proglašena nacionalnim spomenikom kulture, a danas su njena vrata u službi muzeja otvorenog posjetiteljima tijekom cijele godine.

Share: