Allainz Logo
20.03.2015
Perspektiva – pogled u prostoru
Ulica kao kralježnica urbanizma
DizajnInterijerNamještaj

Ikone stila: dizajnerske stolice

Povijest dizajna interijera prošlog stoljeća obilježili su mnogi zanimljivi i jedinstveni radovi, no ono što je posebno zanimljivo su neke…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Povijest dizajna interijera prošlog stoljeća obilježili su mnogi zanimljivi i jedinstveni radovi, no ono što je posebno zanimljivo su neke stolice i fotelje najboljih svjetskih arhitekata i dizajnera koje su do danas ostale kultni komadi, moderni i nenadmašivi. Donosimo neke od najpoznatijih:

1. Barcelona

Ovo je čuvena fotelja čiji dizajn potpisuju arhitekt Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich. Dizajnirana je za njemački paviljon na izložbi Expo 1929. godine u Barceloni (otuda i ime), a proizvodi se tek od 1953. godine. Original je izložen u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, a ako poželite jednu u vlastitom domu ili uredu, možete ju naručiti u različitim bojama i kvalitetama kože. Za proizvodnju originalnog dizajna ove Miesove ljepotice potrebno je čak dvadeset dana, što je i za očekivati s obzirom na kvalitetu izrade i materijala koji garantiraju vrhunski proizvod.

2. Lounge naslonjač LC4

Jedan od najpoznatijih lounge naslonjača na svijetu datira iz 1928. Autor je Le Corbusier u suradnji s Pierreom Jeanneretom i Charlotte Perriand. Iako je dizajn star preko 80 godina, LC4 s potpisom slavnog arhitekta još je uvijek moderan i tražen. Prilagođen obliku ljudskog tijela, model je atraktivnih linija, a kombinacijom materijala dobiven je dodatni dramatičan doživljaj.

Barcelona+LC4

3. Eames naslonjač i otoman

Charles i Ray Eames razvijali su ovaj dizajn želeći proizvesti savršenu kombinaciju udobnosti i luksuznog materijala. Konačan dizajn od drva i kože ove poznate stolice je iz 1956. godine te predstavlja simbol udobnosti i luksuza i dan danas.

Eames-naslonjac-otoman

4. Egg Chair

Fotelja „jaje” danskog arhitekta i dizajnera iz 1958. bila je osmišljena za hotel SAS Royal u Kopenhagenu. Arne Jacobsen u njenoj izradi koristio je čvrstu pjenu presvučenu tkaninom. Nakon brojnih glinenih modela proizašao je savršen, jedinstven oblik, udoban i atraktivan. Visoki naslon masivnijeg izgleda odlično izgleda u tonovima jakih boja koje prevladavaju u prostoru.

Egg-chair

5. Swan Chair

Još jedno djelo koje potpisuje Danac Arne Jacobsen fotelja je „labud”, koja dijeli svoju dizajnersku priču s prethodnom. Jacobsen je ovaj dizajn koristio i u projektiranju danske Narodne banke. Udobnost te ljepota i elegancija zaobljene forme razlozi su koji ovu fotelju i danas čine idealnom za osvježenje prostora.

swan-chair

6. Ghost Chair

Ikona stila u dizajnu arhitekta Philippea Starcka iz 2002. godine. Materijal je prozirni polikarbonat, a stolica je zanimljivog i atraktivnog oblika. Izrađuje se iz jedinstvenog kalupa, što je bio popriličan izazov za proizvodnju. Vizualno lagana i nenametljiva, a opet primjetna i prisutna, idealan je komad namještaja za interijere bez obzira na veličinu, kao i eksterijere različitih karaktera i namjena.

ghost-chair

by CosmoComet

7. Red and Blue Chair

Simbol umjetničkog pokreta De Stijla 1920-ih godina. Čuvena crveno-plava stolica djelo je Gerrita Rietvelda iz 1917. godine. Čine je drveni nosači obojeni u crno sa žutim završetcima i dvije drvene plohe: sjedište i naslon u plavoj, odnosno crvenoj boji.

8. Tulip Chair

Posebna stolica kao prva u povijesti s jednom nogom, čisti je odraz elegancije modernizma. Potpisuje je Eero Saarinen. Dizajn karakterizira jedinstvenost njenoga volumena sa širokim, kružnim podnožjem.

Rietveld+Tulip

by El gran sueño

9. Stolice Eames: DSW, DSR i DSX

Prve plastične stolice u masovnoj proizvodnji u potpisu su Eamesovog dizajna iz 1948. godine. Karakterizira ih savršenstvo elegancije, minimalizam u izrazu. Prvotni fiberglas zamijenjen je polipropilenom zbog udobnosti i ekoloških razloga. Možete birati boju koju želite i između tri oblika, odnosno varijacija dizajna.

Eames-chairs

10. Eames RAR stolica

Još jedno djelo Charlesa Eamesa iz 1948. godine, s tijelom od plastike, metalnim nogama i savijenim drvenim dijelom za njihanje. Sama činjenica o njihanju stvara percepciju o nečemu opuštenom i umirujućem, što u kombinaciji s njezinim izgledom savršeno nadopunjuje prostor za boravak i odmor.

Eames-rar

11. Ball & Bubble Chairs

Ako ste se ikada našli na aerodromu u Helsinkiju, sigurno ste zamijetili neuobičajene, udobne naslonjače koje potpisuje Aarnio Eero. U njima se ljudi mogu „izolirati” od buke i gužve okoline, a uz to su neponovljivog i atraktivnog dizajna. Ball Chair stolica ima koncept, kako joj samo ime kaže, lopte. Odlično se uklapa u sve prostore, a njezin retro dizajn stvara opuštajuću atmosferu. Ball Chair ima jednu nogu sa širokim kružnim podnožjem, na koje je postavljen okvir fotelje u obliku kugle, iznutra sa svih strana mekan na dodir. Bubble Chair razvijena je iz sličnog koncepta. Ovješena je o strop, a efekt bestežinskog stanja i lakoće upotpunjava izrada od prozirnog fiberglasa. Visoko moderan dizajn vrlo dobro izgleda u manjim i većim prostorima, klasičnijima i modernijima, neopterećenima izgledom, a prisutna pojavom, idealan je dodatak svakom prostoru.

ball + bubble

by régine debatty

13. Panton

Ova stolica postala je hit 1967. godine kad je dizajnirana kao prva koja je bila izrađena od samo jednog komada plastike. Nosi ime svog autora Vernera Pantona. Na ovu konzolno osmišljenu krivulju oblika slova S u početku se sjedalo s velikim oprezom, no ubrzo je postala klasik u svijetu dizajna namještaja, a odlično se uklapa u interijere u kojima u bojama može izvrsno dominirati ili se samo elegantno utopiti u cijelu priču.

Panton

14. Heart Cone Chair

Zanimljiv dizajn ove stolice također potpisuje Verner Panton. Naslon u obliku srca odmah sugerira i sam naziv, a njen opušten i pomalo zaigran dizajn čini je idealnom za barove, salone, dnevne boravke ili slične prostore ležernijeg stila i atmosfere.

Heart Cone Chair

by desmeki

15. Serija 7

Jednostavan dizajn iz Serije 7 Jacobsenovih stolica predstavljen je 1955. godine na izložbi u Helsingborgu. Izgledom slična njegovoj prethodnoj stolici, Ant (Mrav), stolica iz sedme serije ipak je dosegla veću popularnost. Dostupna je u više varijacija, boja i materijala. Idealna je za prostore s minimalnim modernim namještajem i jedna je od najprodavanijih stolica svih vremena.

Series 7

Share: