Allainz Logo
26.03.2015
Ikone stila: dizajnerske stolice
Mies van der Rohe: savršenstvo jednostavnosti
ArhitekturaTrgovima i ulicama

Ulica kao kralježnica urbanizma

Ulica koja se predstavlja poput kralježnice nekog grada, naselja ili pak predjela grada, jedna je od neizostavnih elementa urbanizma i…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Ulica koja se predstavlja poput kralježnice nekog grada, naselja ili pak predjela grada, jedna je od neizostavnih elementa urbanizma i arhitekture. Takva, specifična, osmišljena i rangirana po strukturi, jedna je od glavnih elemenata urbanizma te se ne može predstaviti poput sredstva koje samo služi svrsi dolaska na mjesto cilja.

Ulica_Kraljeznica_urbanizma_01

Ulica nudi puno više od prolaza i dolaska k cilju, ona mora ispuniti svoju najveću svrhu, svoj cilj, a to je da prolaznika zadrži što više u prostoru koji se veže uz ulicu. Kako bi se prolaznik ili pak drugačije rečeno, sudionik najviše zadržao u prostoru koji se veže na ulicu potrebno je osmisliti i ponuditi dobar, zanimljiv i primamljiv sadržaj.

Ulica_Kraljeznica_urbanizma_03

Sadržaj koji nudi određeni urbani prostor je ogledalo života i aktivnosti te čini kralježnicu urbanizma puno bogatijom i različitom gdje se svaki pojedinac kao sudionik može pronaći, te se zadržati bar na trenutak dok mu ulica ispriča svoju povijest nastajanja.

Ulica_Kraljeznica_urbanizma_02