Allainz Logo
20.03.2015
Organska arhitektura
Ikone stila: dizajnerske stolice
ArhitekturaUmjetnost

Perspektiva – pogled u prostoru

Perspektiva kroz život, perspektiva u likovnim umjetnostima ili pak u nečemu drugom govori nam o sagledavanju sveukupne slike s neke…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Perspektiva kroz život, perspektiva u likovnim umjetnostima ili pak u nečemu drugom govori nam o sagledavanju sveukupne slike s neke točke gledišta. Što se tiče likovnih umjetnosti, perspektiva se najčešće može opisati kao nešto što možemo vidjeti ili čak razabrati. Najčešće označuje način prikazivanja prostora na slici u danom trenutku.

Perspektiva_05

Kao u govoru kada opisujemo kako je netko „perspektivan“, u perspektivi uvijek podrazumijevamo nešto što je ispred ili iza, bilo u prostoru, vremenu ili značenju, ili pak nečem drugom. Kod perspektive trodimenzionalne stvarnosti riječ je o prenošenju na plohu te je skladnije i točnije govoriti o prijevodu stvarnosti u sliku. U određenim i različitim vremenskim razdobljima razlikujemo nekoliko perspektiva, od kojih je svaka bila i najbolja i jedina moguća za dotičnu kulturnu pa tako imamo semantičku (ikonološku) perspektivu, vertikalnu perspektivu, obrnutu perspektivu, linearnu ili geometrijsku perspektivu, atmosfersku (zračnu) perspektivu, kolorističku perspektivu, poliperspektivu.

Perspektiva_06

Uvijek je važno naglasiti da se perspektive trebaju interpretirati dubinski, dakle strukturalno, a ne površno. Na taj način učimo da pogled na stvari, perspektiva, pojedinog razdoblja odgovara duhovnom svojstvu epohe, tj. pogledu na svijet.