Allainz Logo
10.07.2015
Beskonačna kuća
Premošćivanje najvećih raspona
ArhitekturaDizajnUmjetnost

Arhitektonske ilustracije poznatog Talijana

Ne događa se rijetko da jednom kreativcu nije dovoljan samo jedan vid izražavanja, već se pronalazi u više njih. Upravo…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Ne događa se rijetko da jednom kreativcu nije dovoljan samo jedan vid izražavanja, već se pronalazi u više njih. Upravo takav je i Federico Babina, talijanski arhitekt i grafički dizajner koji u svojim radovima spaja, uvijek na nov način, svoju ljubav prema arhitekturi i grafičkom dizajnu.

Archiset, Archiportrait, Archiwindow samo su neki od naziva njegovih izložbi ilustracija kojih ću se dotaći i u kojima je na zanimljiv način koristeći arhitekturu, njene konstruktivne elemente, pa i same arhitekte obradio različite teme poput portreta ili filmskih setova.

Mene kao arhitekticu, ali i osobu koja voli različite aspekte umjetnosti zaintrigirala je serija ilustracija pod nazivom Archiportrait. Sam naziv otkriva nam tematiku serije – portreti raznih arhitekata, no kao što sam spomenula ranije – umjetnik se koristi raznim elementima arhitekture da bi prikazao željenu temu. Tako su i ovi portreti začinjeni osobnim projektima svakog od 33 odabrana arhitekta koji su složeni na način da tvore njegov lik. Moglo bi se reći da je ovo i odličan način za upoznavanje svjetski poznatih arhitekta i njihovih majstorskih djela.

Kad je riječ o seriji Archiwindow, može se reći da je inspiraciju umjetnik pronašao u temi prošlogodišnjeg Venecijanskog bijenala – Fundamentals. Poput Koolhaasa, izbornika Bijenala koji je tom temom želio vratiti fokus arhitekata na samu arhitekturu i njene elemente, Babina se u ovoj seriji odlučio pozabaviti prozorima svjetski poznatih građevina. Mnogi će ih zaljubljenici u arhitekturu na prvi pogled prepoznati, dok će ostalima možda ukazati na nekakav osobni potpis arhitekta koji unosi u svako djelo.

Pod nazivom Archiset krije se izložba ilustracija najpoznatijih filmskih setova, odnosno interijera i likova koje pamtimo kao najupečatljivije scene nekih od filmskih klasika povezujući tako arhitekturu i film.

Kao što rekoh, ovo su samo neke od njegovih brojnih serija. Nasreću, ovaj nas kreativni duh nastavlja neumorno uveseljavati svojim ilustracijama pa dok sa znatiželjom očekujemo nove, uživajte u još nekim od njegovih dosadašnjih radova…

   by  æº–建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  æº–建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia