Allainz Logo
18.05.2015
Shopping raj: Ulica Omotesando, Tokio
Arhitektura od drva i kartona
Arhitektura

Walter Gropius i škola Bauhaus

Njemački arhitekt i teoretičar arhitekture osnivač je prve škole dizajna, poznatog Bauhausa. Rođen je upravo na današnji dan, 18. svibnja…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Njemački arhitekt i teoretičar arhitekture osnivač je prve škole dizajna, poznatog Bauhausa. Rođen je upravo na današnji dan, 18. svibnja 1883. godine. Nakon studija u Münchenu i Berlinu radio je kod Petera Behrensa, a u Berlinu otvara vlastiti ured 1910. godine.

   by  H.P. Brinkmann 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  H.P. Brinkmann 

Bauhaus

Devet godina poslije, 1919. u Weimaru osniva Bauhaus, ujedinjujući tako Školu za umjetnost i obrt i Umjetničku akademiju. Zamišljen kao visoka škola za oblikovanje, Bauhaus je vođen manifestom u kojem se naglašava važnost suradnje obrta i umjetnosti.

Godine 1925. škola se seli u Dessau, u zgradu koju je osobno projektirao Gropius, a i danas je jedna od najpoznatijih građevina moderne svjetske arhitekture. Radionice i spavaonice za studente financirao je grad, koji je i danas vlasnik građevine, od 1996. uvrštene na UNESCO-v Popis svjetske kulturne i prirodne baštine. Mnoštvo turista i zaljubljenika u umjetnost i arhitekturu posjećuju ovo remek djelo arhitekture 20. stoljeća kako bi doživjeli atmosferu i prilike Gropiusovog vremena. Za 35€ možete i vi prespavati u sobi s originalnim predmetima i namještajem iz onog vremena.

    by  H.P. Brinkmann 

Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  H.P. Brinkmann 

U principu, Bauhaus je kao koncept škole predstavljao priliku i težnju da svaki proizvedeni predmet bude remek djelo jedinstva dizajna i savršenstva izrade. Škola je privlačila najbolje profesore dizajna i umjetnosti tadašnjeg vremena: Paul Klee, Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Herbert Bayer, Laslo Móholy-Nágy samo su neka od poznatih imena predavača Bauhausa. Nekad važan segment razvoja i temelj kemijske i avio industrije grada, inovativnost dizajna i proizvodnje Bauhausa danas više nije važan element gradskog gospodarstva kao prije, već je opstala kao turistička atrakcija, svjedok vremena i trajno obilježje i pečat u povijesti umjetnosti. Školom danas upravlja Bauhaus Dessau Foundation.

Gropius 1928. godine zbog političkih razloga odlazi u Berlin gdje projektira stambene zgrade, naselja, javne građevine, dosljedno vlastitom stilu i rukopisu kojem je udario temelje u projektiranju zgrade škole u Dessau. Ovdje se ističu projekti stanovanja u Berlinu i Karlsruheu.

Razdoblje poslije Bauhausa

Godine 1937. seli u SAD, gdje svoje djelovanje obilježava gradnjom vlastite kuće u Lincolnu (Massachusetts). Poznata kao Kuća Gropius, kuća je utjelovljenje pristupa i stavova Bauhausa te prvi objekt internacionalnog funkcionalizma u Americi, što je utjecalo na brojne kasnije generacije i razvoj arhitekture u godinama koja slijede. Sam Gropius nikad nije volio ovaj naziv i termin: kako sam kaže u svoju koncepciju je satkao elemente novoengleske arhitekture za koje smatra da su još uvijek imaju što reći.

    by  akasped 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  akasped 

U Cambridgeu 1946. godine osniva TAC – The Architects’ Collaborative, projektnu kompaniju koja je postala jedna od najpoznatijih u svijetu. S radom je prestala 1995. godine.

Gropius je umro 6. srpnja 1969. u Bostonu, ostavljajući iza sebe zavidna djela, poznate radove i velik utjecaj na svjetskoj razini. Berlin se može pohvaliti činjenicom kako je jedan cijeli kvart nazvan upravo po njemu: Gropiusstadt, a o ovom su velikom arhitektu su napisana i snimljena mnoga dokumentarna djela koja svjedoče o iznimnom umu, talentu, radu i predanosti.

    by  H.P. Brinkmann 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  H.P. Brinkmann 
    by  H.P. Brinkmann 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  H.P. Brinkmann 

 

Share: