Allainz Logo
11.05.2015
Nepoznato o poznatom: Stradun – ulica ili trg?
Neobični neboderi u Chicagu: Marina City
Arhitektura

Nesvakidašnji park u Parizu: La Villette

Dragi čitatelju, slijedi zanimljiva priča o parku o kojem sam prvi put čula na studiju arhitekture. Radilo se o projektu…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Dragi čitatelju,

slijedi zanimljiva priča o parku o kojem sam prvi put čula na studiju arhitekture. Radilo se o projektu koji smo morali znati. I da budem iskrena, tada ga nisam baš razumjela. Možda ga ni danas ne razumijem u potpunosti… Bilo kako bilo, ne prestaje me oduševljavati. Postoji nešto što vam privlači pažnju…

    by  nenamaz 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License   by  nenamaz 

Parc de la Villette, jedan je od najpoznatijih parkova Europe i najneobičnijih na svijetu. Potpuno drugačiji, s tim biste se zasigurno složili. Projekt izrade dizajna ovog parka privukao je mnoge arhitekte. Danas, njegovo ime na poseban način podsjeća na ono što zapravo jest, točnije, ono čemu nalikuje.

Međunarodni natječaj, organiziran od 1982. do 1983. godine, imao je za cilj pronaći najbolju ideju revitalizacije 135 jutara budućeg parka. Dospjelo je više od 470 prijava među kojima su bili i neki od najboljih svjetskih arhitekata. Odluka nije bila laka.

Naposljetku, Bernard Tschumi, arhitekt, autor i predavač kojeg se povezuje s dekonstruktivizmom, izabran je za dizajnera ovog izvanrednog parka u Parizu. Njegov se projekt istaknuo među ostalima. Nije bilo riječ o nekakvom običnom parku s lijepim pogledom na kakve smo navikli. Parc de la Villette bio je zamišljen kao kulturno mjesto gdje se priroda i sadržaj kojeg je osmislio čovjek susreću i prožimaju te time stvaraju nešto novo što će opstati na potpuno drugačiji način i živjeti u sadašnjosti, kao i u budućnosti.

   by  nenamaz 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License   by  nenamaz 

Ovaj park potiče svoje posjetitelje na aktivnost, interakciju s ponuđenim sadržajem i njegovo istraživanje. Odlična ideja u ovom svijetu „nekontroliranog kaosa“! Moći se izgubiti u predivnom okruženju i jednostavno lutati…

Lokacija se sastoji od 10 tematskih vrtova. Ove zelene površine obuhvaćaju 85 od 135 jutara i na raspolaganju su Parižanima za igru, opuštanje i druženje. Zamišljene su kao mreža od 35 točaka što ujedno predstavlja i temu koja se ponavlja, u varijacijama, kao i prvu razinu dizajna parka. Nadalje, žarko crvene su boje i predstavljaju nekakve kontrolne točke. Druga razina sastoji se od puteljaka koji se presijecaju na različite načine po cijeloj lokaciji. Ovaj veliki prostor otvoren je interpretaciji i svim mogućim sadržajima: crvene točke nemaju posebnu namjenu pa mogu postati bilo što. Danas su neke od njih pretvorene u kafiće, restorane, urede itd.

   by  nenamaz 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License   by  nenamaz 

Kada krenete malo istraživati, shvatit ćete da cijeli park i njegovo mjerilo predstavljaju važnu reprezentaciju većeg sustava u kojem ima mjesta i za današnji urbani život. No, to se mijenja kako se približavate crvenom paviljonu. Odjednom se mjerilo parka svelo na toliku razinu da ste u prilici doživjeti ga na intimniji način. To se jedino događa kada se nađete u ovom paviljonu ili jednom od tematskih vrtova. Dovoljno da se zamislimo koliko smo maleni naspram ovog velikog svijeta koji smo sami stvorili, zar ne?

la-villete-4