Allainz Logo
09.07.2015
Moderna kuća jednostavnog dizajna na obali Engleske
Arhitektonske ilustracije poznatog Talijana
ArhitekturaDizajn

Beskonačna kuća

Beskonačna kuća je arhitektonski projekt koji nije zaustavljen samo na ideji i maketi. Zamišljen je kao betonska kuća izlivena od…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Beskonačna kuća je arhitektonski projekt koji nije zaustavljen samo na ideji i maketi. Zamišljen je kao betonska kuća izlivena od nepravilnih ljusaka koja se na stupovima izdignuta od tla spiralno uvija omatajući kontinuirani prostor u kojemu se dijelovi mogu po želji izolirati. Premda posve nepravilan i slobodan, oblik prostora nipošto nije slučajan, on pokazuje smišljenu organizaciju, ali na osnovi načela koja se bitno razlikuju od onoga što je karakteriziralo dotadašnju arhitekturu.

beskonacna_kuca_03

Uzdižući i odvajajući kuću od tla, modelirajući volumen u nepravilnu zakrivljenu opnu u kojoj se isto tako nepravilni otvori za svjetlo nalaze na svim stranama oplošja, projektant u potpunosti negira ne samo geometričnost nego i vezanje kuće za tlo. Kiesler pokušava modelirati i preobraziti samu funkciju jer oblikuje prostor koji je, prema njegovim riječima, okvir životu posvećenome fundamentalnim stvarima, a ne znači mehaničku opskrbljenost, unutrašnju dekoraciju ili povratak primitivnosti.

Mnogo eksperimentira s nekim novim materijalima, posebno plastikom i aluminijem, kako bi se pronašlo adekvatno prostorno rješenje za uvijek nove funkcije ili nova shvaćanja postojećih.