Allainz Logo
19.05.2015
Walter Gropius i škola Bauhaus
Aston Martin: Priča o jurilici najpoznatijeg filmskog agenta
Arhitektura

Arhitektura od drva i kartona

Na spomen arhitekture većini će vjerojatno prvo na pamet pasti neko više ili manje veličanstveno zdanje građeno od betona, kamena,…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Na spomen arhitekture većini će vjerojatno prvo na pamet pasti neko više ili manje veličanstveno zdanje građeno od betona, kamena, metala ili opeke – materijala koji nam, samim pogledom na njih, svojom čvrstoćom ulijevaju povjerenje i bude osjećaj sigurnosti. Možete li samo zamisliti kako bi se osjećali da se nađete ispred zgrade čiji zidovi izgledaju kao da će se urušiti ako ih samo krivo pogledate? Vjerujem da ne biste ozbiljno dvaput promislili o ulasku u nju.

Ipak, postoji arhitekt koji dobar dio svojih građevina gradi pomoću, moglo bi se reći – potpuno netradicionalnih materijala. Njegovo ime je Shigeru Ban i on je prvi japanski arhitekt koji je izgradio prvu kuću napravljenu isključivo od papira. Ovaj dobitnik Pritzkerove nagrade poznat je po tome što voli eksperimentirati s materijalima koji nisu uobičajeni u gradnji – zanimaju ga njihove karakteristike, ponašanje u različitim situacijama te načini na koje ih može iskoristiti gradeći što je više nego očito i na njegovim građevinama. One su često rješenja određenog problema društva što smatra važnijim od samog njihovog oblikovanja.

   by  æº–建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  æº–建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia 

Upravo zbog takvog stava često možete naići na njegove privremene nastambe od kartonskih tuljaka na raznim svjetskim lokalitetima potresenim nekom od većih elementarnih nepogoda. Možda se pitate kako papir može poslužiti u takvim situacijama, no kad ugledate bar jedno od tih skloništa ne sumnjate u njegov izbor. Papir je jeftin, svima dostupan i moguće ga je reciklirati tako da je na gradilištu prisutno veoma malo ili nimalo otpada. Zanimljivo je i da su kartonski tuljci koje koristi u gradnji teško zapaljivi zbog velike gustoće samog materijala. Sve to govori o tome koliko je promišljanja Ban uložio u razvijanje ovakvog načina gradnje. Sam za sebe kaže da ne voli bespotrebno rasipanje stvari tako da ne čudi što su u njegovim projektima u ulozi temelja prisutne drvene kutije koje je također moguće reciklirati, ali i gajbe za pivo ispunjene vrećama s pijeskom.

Koristeći papir i drvo, ovaj inovativni arhitekt izgradio je ne samo kuće i privremena skloništa, već i crkvu, školu, pa čak i muzeje diljem cijelog svijeta, s naglaskom na područje Japana. Evo kako to uistinu izgleda…

   by  soonyoungchoi 
Creative Commons Creative Commons Attribution-No Derivative Works 2.0 Generic License   by  soonyoungchoi 
   by  æº–建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  æº–建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia 
Share: