Allainz Logo
15.05.2015
Bijelo + drvo: jednostavnost, elegancija i glamur
Walter Gropius i škola Bauhaus
ArhitekturaPutovanja

Shopping raj: Ulica Omotesando, Tokio

Omotesando je avenija u Tokiju, ukrašena Zelkovim stablima. Uz samu ulicu smješteni su brojni kafići sa štekatima na pločniku gdje…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Omotesando je avenija u Tokiju, ukrašena Zelkovim stablima. Uz samu ulicu smješteni su brojni kafići sa štekatima na pločniku gdje je šetnica. Često uspoređivana s pariškom ulicom Champs – Élysées, Omotesando je ulica nešto šira od standarda Tokija, a poznata je po vrhunskim dizajnerskim dućanima koje možete pronaći duž cijele ulice. Mnogi od njih su među najvećim dućanima uopće koju ti dizajneri posjeduju. Chanel, Prada, Dior, Cartier, Apple, Bulgari – lista je poduža.

Sve su zgrade dizajnirali poznati svjetski arhitekti koji su pokušali kvalitetu, popularnost i koncept dizajnerskih brandova oživjeti kroz zgradu.

by  japanese_craft_construction 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  japanese_craft_construction 

Dior

Autor Diorove zgrade je nagrađivani duo iz Japana, SANAA. Zgrada je sagrađena 2004. godine, jednostavnog je izgleda i čiste kubične forme, obučena u transparentno staklo koje se nalazi ispred prozračnog valovitog akrilnog zastora. Svi su katovi različite visine i odvojeni su naglašenim horizontalnim pločama bijele boje. Ovakav izgled posebno se ističe noću kada svjetla iz interijera osvjetljavaju fasadu.

by Dick Thomas  Johnson 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0  Generic License   by  Dick Thomas Johnson 

Prada

Pradin dom u ulici Omotesando djelo je dvojca Herzog & de Meuron iz 2003. godine. Zgrada je šesterokatni stakleni kristal, njena fasada je strukturalna ljuštura izrađena od romboidnih staklenih panela. Interijer je izrađen od visoko kvalitetnih umjetnih materijala, s namještajem dizajniranim posebno za ovu zgradu: ovo sve čini jednu jaku, kompletnu modernu priču visoke mode.

   by  jonolist 
Creative Commons Creative Commons Attribution- Share Alike 2.0 Generic License   by  jonolist 

Tod’s

Još jedna poznata arhitektonska realizacija je djelo japanskog arhitekta – Toyo Ito potpisuje dizajn za Tod’s. Sagrađena 2004. godine, zgrada je sačinjena od betonske strukture u obliku grana stabala s ispunom od staklenih površina. Arhitekt je ovaj dizajn opisao kao otklanjanje očitih razlika između zidova i otvora koji su ovdje dovedeni do apstrakcije.

   by  d'n'c 
Creative Commons Creative Commons Attribution- Share Alike 2.0 Generic Licenseby  d’n’c 

Gyre

Gyre se nalazi na križanju ulica Omotesando i Cat Street. Dizajn nizozemskih arhitekata iz studia MVRDV nazvan je Gyre, što u prijevodu znači ‘vrtlog’, kao asocijacija na vanjski izgled zgrade. Pravilni oblici kata (5 identičnih) su rotirani oko vertikalne osi, čime se stvaraju terase na otvorenom s pogledom na ulicu. Zgrada sadrži neke od najpoznatijih svjetskih brandova: MoMA Design Store (dućan muzeja modernih umjetnosti New York), Bulgari dućan i kafić, Chanel, Cinagro itd.

    by  [cipher] 

Creative Commons Creative Commons Attribution- Share Alike 2.0 Generic Licenseby  [cipher] 

Omotesando Hills

Omotesando Hills projektirao je Tadao Ando, a izgrađen je 2005. Karakteristične rampe u interijeru su vrsta asocijacije na ulični nagib, te povezuju katove od kojih su neki izgrađeni kao podrumske etaže kako bi se zgrada zadržala visinom u razini ispod stabala na ulici. Konstrukcija i pozicija nadsvjetala planirani su tako da se u interijer propusti što više dnevnog svjetla.

   by  d'n'c 
Creative Commons Creative Commons Attribution- Share Alike 2.0 Generic License   by  d’n’c 

Tokyu Plaza

Tokyu Plaza je noviji trgovački centar: otvoren 2012. godine, izgrađen je kao tematski park za ljubitelje mode. Nalazi se na križanju Jingumae gdje se križa ulica Omotesando s Harajuku. Kao nekakva vrsta dvorca, moderan dizajn ovog centra djelo je Hiroshija Nakamure. Kaleidoskop ogledala označava grandiozni ulaz u svijet velikog broja modnih brandova i malih japanskih dućana. Zanimljivost zgrade je zasigurno krovna terasa. Sunčan dan i kava poslije dobrog shoppinga – zvuči li i vama to kao scenarij iz snova?

   by  Dick Thomas Johnson 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Dick Thomas Johnson 
   by  raneko 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  raneko