Allainz Logo
12.05.2015
Nesvakidašnji park u Parizu: La Villette
Bijelo + drvo: jednostavnost, elegancija i glamur
Arhitektura

Neobični neboderi u Chicagu: Marina City

Chicago, grad nebodera, pa i ne čudi da neobičniji „stanuju” upravo tamo. Točnije, dva neobičnija. Neboderi koji se izdaleka doimaju…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Chicago, grad nebodera, pa i ne čudi da neobičniji „stanuju” upravo tamo. Točnije, dva neobičnija. Neboderi koji se izdaleka doimaju kao klip kukuruza dio su kompleksa mješovite namjene koji obuhvaća cijeli blok na obali rijeke Chicago.

Visoke 179 metara, zgrade nisu samo po izgledu drugačije od ostalih: zanimljiva je i činjenica da su prvi katovi garažni prostor. Bertrand Goldberg autor je ove posebne arhitektonske strukture izgrađene još davne 1964. godine. U doba gradnje bile su najviše armirano-betonske građevine u SAD-u i bila je prva američka zgrada građena kranskim dizalicama.

marina-city-balcony
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  orijinal 

Struktura

Rampa se unutar zgrade spiralno penje etažama parkinga koji je smješten u donjem dijelu nebodera. Slijedi kat s većom visinom koji vizualno odvaja etaže parkinga od stambenog dijela. Liftovi su smješteni u središtu tlocrta zgrade u jezgri promjera 10 m, okruženi hodnicima iz kojih se dalje ulazi u stanove. Svaki neboder sadrži po 450 stanova, koji su organizirani tako da su kupaonice i kuhinje u unutarnjem dijelu zgrade, a dnevni i spavaći prostori na fasadi kako bi dobili dnevno svjetlo. S polukružnih balkona svakog stana pruža se pogled na grad kroz okolne nebodere, a posebno je atraktivna krovna terasa s panoramskim pogledom preko cijelog grada i marine.

marina-city-terrace
Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License   by  michaeltk 

Važnost

Marina City kompleks je koji nije uključio samo stanove, već i mnoštvo javnih i uslužnih prostora: kazalište, bazen, teretana, kuglanje, dućani, restorani, te naravno, marina. Sve ovo stvara kompletan urbani centar, koncept koji je poslije mnogima postao uzor, a kao prvi urbani poslijeratni stambeni kompleks izgrađen u SAD-u, označio je ponovni početak stambene izgradnje američkih gradova u unutrašnjosti. Model miješanja stambenog i poslovnog u visokogradnji s integriranim parkingom kao bazom postao je prihvaćen i u svijetu. Nebodere je 1965. godine za ovu inovaciju nagradio Američki institut arhitekata (New York Chapter of the American Institute of Architects).

Danas kompleks udomljuje dvoranu za koncerte (the House of Blues concert hall) i hotel (Hotel Chicago), kao i elegantnu kuglanu (10Pin Bowling Lounge), banku, te nekoliko restorana, a još se uvijek dizajnom uklapaju u suvremenu sliku grada.

   by  michaeltk 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License   by  michaeltk