Allainz Logo
08.05.2015
Dizajn za ljubitelje vina
Nesvakidašnji park u Parizu: La Villette
Arhitektura

Nepoznato o poznatom: Stradun – ulica ili trg?

U našim krajevima ima divnih gradova, čuda arhitekture, prostora koji odišu poviješću, lijepih i skladnih građevinskih rješenja, ali prostor ulice…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

U našim krajevima ima divnih gradova, čuda arhitekture, prostora koji odišu poviješću, lijepih i skladnih građevinskih rješenja, ali prostor ulice Straduna priča je za sebe. Kada bih nekome morao opisati Stradun, koji dojam je ostavio na moje biće ili pak objasniti njegovu konstrukciju, spoj povijesti i vjetrova Mediterana, ne znam otkud bih krenuo. Koja riječ najbolje opisuje Stradun? Možda trgovački spokoj Mediterana? Mir i sigurnost iza zidina nakon oluje na moru?

Stradun 04

Stradun je glavna ulica u staroj jezgri grada Dubrovnika. Naziv je potekao od Mlečana i znači u podrugljivom smislu. Ova jedinstvena i bogata ulica, koju možemo nazvati i proširenim trgom, proteže se od zapadnog do istočnog ulaza u grad na koju se vežu sve sporedne kale i skalinade ovog prekrasnog grada. Nekoć je to bio kanal, morski rukavac, a nakon nasipavanja pretvorio se u najpoznatiju dubrovačku šetnicu. Portale grada krase dvije prekrasne fontane te dva jedinstvena zvonika koja svojom poviješću odaju vrijeme u kojem su nastala. Današnji oblik Straduna nastao je nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Dubrovnik i narušio prvotnu konstrukciju. Nakon obnove i podizanja grada određena su nova pravila gradnje; u prizemlju se nalaze poslovni prostori, a na katu stambeni prostori.

Stradun  03

Stradunski prostor odiše poviješću na svakom koraku, a najviše procesijom povodom proslave dana sv. Vlaha, zaštitnika grada i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Trg Luža i dva samostana ispod gradskog zvonika zaokružuju ovu skladnu cjelinu. Na trgu se nalazi poznati Orlandov stup, spomenik posvećen vitezu Rolandu koji je već stoljećima središte dubrovačkog života. I danas je središnja točka grada, a okružuju ga crkva sv. Vlaha, državna riznica, Rektorska palača, carinarnica i sjedište gradske straže.

Strsdun 02

Grad posjećuje velik broj turista jer osim bogate povijesne jezgre, grad ljubi prekrasno Jadransko more. Pogled sa zidina ostavlja bez daha sve posjetitelje i vrijedno je svakog koraka i uspona. Ljubitelji povijesti, skladne gradnje i svaka osoba željna duhovnog odmora od današnjeg modernog i užurbanog života trebala bi posjetiti Stradun i zalutati njegovim ulicama, vratiti se u povijest i odmoriti dušu na dubrovačkim zidinama.