Allainz Logo
24.04.2015
Prijenosni dom: ÁPH80
Staklenik kao restoran: De Kas Restaurant, Amsterdam
ArhitekturaCitati

„Manje je više“

„Manje je više“ – poznata je krilatica koja se provlači kroz različita polja naših života, a opisuje onu želju za…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

„Manje je više“ – poznata je krilatica koja se provlači kroz različita polja naših života, a opisuje onu želju za jednostavnošću, za lišavanjem od svega što odvraća našu pozornost tako da se možemo slobodno usredotočiti na istinsku bit stvari.

Sinonim je za minimalističku umjetnost, dizajn i arhitekturu. Spomenete li je u društvu bilo kojeg arhitekta, u trenutku će je vezati uz ime Mies van der Rohe, velikog njemačkog arhitekta koji je upravo tim riječima objasnio estetiku svoje arhitekture ravnih linija i čistih geometrijskih oblika koja ne taji svoju osnovnu funkciju. Ta želja za maksimalnom jednostavnošću vidljiva je u njegovim građevinama i kroz redukciju ukrasa te fluentnost i povezanost raznih prostora, unutarnjih i vanjskih.

vodena refleksija mia k.    barcelona materijali (2) mia k.

Ljepota objekta ovdje je postignuta ne uz pomoć ukrasa čije je prisustvo sada fokusirano na kvalitetu, za razliku od prijašnjeg fokusa na kvantitetu, već uz pomoć igre svjetlosti i sjena, korištenjem jednog geometrijskog oblika i na takav način stvarajući efekt ujednačenosti te upotrebom kontrastnih kombinacija boja da bi se dodatno poboljšala vizualna estetika. Čuvši sve ovo čovjek ne može da se ne zapita koliko je zaista jednostavno postići jednostavan izgled takve nekakve kreacije?

barcelona pavillion

Share: