Allainz Logo
07.07.2016
Pulska Arena - amfiteatar
Arhitektura

Sydneyska opera

Jorn Utzon rođen je 9. travnja 1918. u Kopenhagenu, Danska, a umro 29. veljače 2008. godine, također u Kopenhagenu. Bio…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Jorn Utzon rođen je 9. travnja 1918. u Kopenhagenu, Danska, a umro 29. veljače 2008. godine, također u Kopenhagenu. Bio je danski arhitekt, najpoznatiji kao autor operne kuće u Sydneyju. Dolazi iz jahtaške obitelji. Otac mu je bio glavni dizajner plovila te je tako utjecao na Jorna koji se naposljetku odlučio za studij arhitekture. Surađivao je s Alvarom Aaltom koji je s Gunnavom Asplundom i F. L.Wrightom najviše utjecao na njegov rad. Godine 1950. u Kopenhagenu osniva svoj studio gdje projektira naprednu arhitekturu inspiriranu prirodom. Počinje koristiti nove materijale koji je nastavio koristiti u mnogim svojim radovima.

Sydneyska opera – rezultat sreće?

Jorn Utzon najpoznatiji je po projektu sydneyske opere. Naime, godine 1957. sudjeluje u natječaju za Operu u Sydneyskoj luci te osvaja natječaj. Zanimljivo, Eero Saarinen je nakon pregleda svih radova i nezadovoljstva priloženim iz već odbijenih prijedloga izvadio rad Jorna Utzona i pogurao ga kao pobjednika. Premda nesvjesno uvučen u političke intrige te prisiljen da se povuče iz projekta (bio je optužen da je podcijenio troškove izgradnje te je to porazno djelovalo na njegovu karijeru) Sydneyska opera je s vremenom prepoznata kao Utzonovo remek-djelo. Danas je jedna od najpoznatijih građevina u Sydneyju. Dana 28. lipnja 2007. godine uvrštena je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji. Izgrađena 1959. – 73. Sydneyska opera danas je jedna od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svijetu te jedna od najvećih turističkih atrakcija u Australiji. Otvorenju 20. listopada 1973. godine prisustvovala je australska Kraljica Elizabeta II.

Sidney opera 002

Godine 2003. Utzon je dobio Pritzkerovu nagradu za arhitekturu.

I. Grbavac