Allainz Logo
03.11.2014

Igra sjene i svjetla u arhitekturi

Dragom čitatelju… Svjetlo, ono što daje život... Kad se probudiš, otvoriš oči i kad ti prve zrake svjetla osvijetle zjenicu…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Dragom čitatelju…

Svjetlo, ono što daje život… Kad se probudiš, otvoriš oči i kad ti prve zrake svjetla osvijetle zjenicu oka, pozivaju te u dan pun životne radosti.

Zasigurno te mnogo puta zaintrigirala neka sjena ili trag svjetla… I na tebe ostavila utisak zapažanja tog veličanstvenog trenutka. Ulazeći u prostor u kojem elementi stvaraju igru tako jednostavnim, a opet tako veličanstvenim snopovima svjetlosti, s iščekivanjem i radoznalošću poziva sve dublje do otkrivanja tajne koju prostor nudi.

Kad izanaliziraš što to daje tu mogućnost prostoru, shvatit ćeš da su to obični arhitektonski elementi, elementi prirodnog okruženja koji postoje svugdje oko nas… Postoje mnoge metode i mogućnosti kako postići ovu zanimljivu priču, prigušivanjem količine svjetlosti, interesantnim procijepima ili pak teksturama i bojama materijala…

Prostori koji su naša svakodnevnica ili prostori od minimalne važnosti prolazniku zasigurno nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnima – oni rađaju i potiču raspoloženje prolaznog trenutka u igri svjetla na najobičnijim plohama svega oko nas. Arhitektura tako daje smisao i dopire u promatračevu dušu i um, utječe na svakodnevno životno stanje, a igrajući se svjetlom nadahnjuje život svakim novim danom.