Allainz Logo
17.11.2014

Arhitektura je prije svega umjetnost

Dragi čitatelju, ne znam za tebe, ali mnogima sigurno na prvi spomen arhitekture na pamet padnu građevinarski ˝šljem˝, bager i…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Dragi čitatelju,

ne znam za tebe, ali mnogima sigurno na prvi spomen arhitekture na pamet padnu građevinarski ˝šljem˝, bager i hrpa papira. No to je samo krajnji dio, materijalizacija dijela onog što ona zapravo jest…

Arhitektura je prije svega umjetnost. Otkad je svijeta, prostor je ono što okružuje čovjeka, a arhitektura nije ništa drugo nego – prostor. On je namijenjen čovjeku, i osim što mora ispunjavati svoju funkciju – udomljavanja određenog sadržaja, na njega podsvjesno ostavlja velik emocionalan utjecaj, kao što sve umjetnosti imaju moć čovjeka dotaknuti s one strane svijesti i razmišljanja.

U tom pogledu arhitektura je nerazdruživa od umjetnosti od samoga početka… Kao što note imaju moć preciznim vezenjem u glazbene rečenice pokrenuti i najmanje čovjekove stanice, kao što riječi u slijedu pomnih dubokih misli njihovih autora mogu promijeniti nečije jutro, dan ili cijeli život; tako i arhitektura – ne samo što određuje način našeg kretanja i života, već može potpuno promijeniti naše osjećanje. Sjeti se samo kako se lijepo osjećaš kad dođeš u prostor s predivnim pogledom, ili gdje te pak oduševi najsitniji detalj poput biljke, fotografije, komada namještaja ili najobičnije boje?

To su elementi koji arhitekturu s jedne strane uzdižu u društvo umjetnosti, a s druge joj zadaju i obavezu i odgovornost – u svakom svom obliku biti čovjeku komadić sreće i topline u svakom danu.

Od arhitekta s ljubavlju