Allainz Logo
30.06.2016
Crkva sv. Donata u Zadru
Pulska Arena - amfiteatar
Arhitektura

Allianz Arena u Münchenu

Dana 21. listopada 2001. godine provedeno je glasanje među navijačima i stanovnicima Münchena o tome je li potreban novi stadion…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Dana 21. listopada 2001. godine provedeno je glasanje među navijačima i stanovnicima Münchena o tome je li potreban novi stadion u njihovom gradu. Rezultat je bio da više od 2/3 glasača izjavilo da treba, te je objavljen natječaj. Na natječaju se istakla švicarska tvrtka Herzog & Mauron koja je iznijela koncept o svjetlećim folijama koji je na kraju bio prihvaćen. Nakon određenih planova gradnja je započeta u jesen 2002. godine, a završena u travnju 2005. godine.

Arena Allianz 002

 

Tko je tvorac Allianz arene u Münchenu?

Herzog & de Meuron Architekten slavna je švicarska arhitektonska tvrtka sa sjedištem u Baselu. Osnovali su ju arhitekti Jacques Herzog i Pierre de Meuron. Ovaj dvojac se upoznao tijekom studiranja na švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zurichu. Od 1994. godine gostujući su predavači na Postdiplomskom studiju dizajna Sveučilišta Harvard , a od 1999. godine profesori na ETH Zurich. Jedna od najpoznatijih tvrtki na svijetu ima poslovnice u Londonu, Münchenu, Barceloni, San Franciscu i Tokiju te zapošljava preko 330 ljudi među kojima su se našli i neki poznati arhitekti. Godine 2001. Herzog & de Meuron dobili su najprestižniju nagradu za arhitekturu na svijetu, Pritzkerovu nagradu, kao prvo partnerstvo-dobitnik među arhitektima pojedincima. Članovi žirija su ih opisali: Teško je zamisliti nekog drugog arhitekta u povijesti koji se bavio arhitektonskim pokrivačem s većom maštom i majstorstvom. – izjavio je predsjednik žirija J. Carter Brown.

– Oni oplemenjuju tradicije modernizma do osnovne jednostavnosti dok preoblikuju materijale i površine kroz istraživanje novih načina obrade i tehnika. – jedna je od izjava.

Časopis New York Times 2006. godine proglasio je ovu tvrtku jednom od najcjenjenijih arhitektonskih tvrtki na svijetu.

Rana djela ove tvrtke bila su reduktivistička moderna arhitektura u skladu s minimalizmom Donalda Judda kao što je njihova prva slavna građevina, Tate Modern u Londonu. U svojim težnjama napredovali su od purističkih jednostavnih formi do kompliciranijih i dinamičnijih oblika u čemu često citiraju konceptualnog umjetnika, Josepha Beuysa, s kojim su se često savjetovali te surađivali. Među brojnim djelima smjestila se i Allianz Arena u Münchenu.

Allianz Arena

Allianz Arena jedan je od najmodernijih stadiona na svijetu smješten u sjevernom dijelu Münchena. Arena nudi brojne sadržaje unutar samog stadiona ili u samom kompleksu stadiona kao što su fan-shopovi za oba kluba, brojni restorani te dječji vrtići u Areni te u njenom kompleksu. Dva profesionalna nogometna kluba iz Münchena se koriste ovim stadionom – FC Bayern München i TVS 1860 München. U Areni se nalazi 10 svlačionica; 4 za igrače, 2 za domaćina te 2 za gostujuću momčad, 4 svlačionice za trenere te 2 na raspolaganju imaju suci. Tu se još nalaze dvije sobe veličine 110 m2 koje služe igračima za zagrijavanje pred utakmicu. Arena ima oko 550 zahoda te 190 monitora. Tvrtka Allianz je kupila pravo da stadion nosi njezino ime sljedećih 30 godina.

Arena Allianz 003

Fasada Arene izgrađena je od 2 874 plohe koje su pokrivene izuzetno tankim specijalnim folijama debljine 0.2 milimetra. Svaka ploha može imati crveno, plavo ili bijelo obojenje. Pomični zastori koji su instalirani ispod krova mogu biti izvučeni da zaštite od sunca. Krov natkriva gledatelje, ali ne može priuštiti zaštitu u svim vremenskim uvjetima. Arena može primiti oko 69 901 gledatelja.

Cijena izgradnje samog stadiona bila je 286 milijuna eura, no dodatni troškovi podigli su početni iznos za još 54 milijuna te su još država i grad München potrošili dodatnih 210 milijuna eura za razvitak infrastrukture i okolnog područja. Sveukupna cijena Arene iznosila je 550 milijuna eura.

I. Grbavac