Allainz Logo
21.05.2015
Aston Martin: Priča o jurilici najpoznatijeg filmskog agenta
Vrata u boji za vedriji dan
InterijerLifestyleUradi sam

Zazelenite svoj dom – vertikalno

Život u gradu, uz sve prednosti, povremeno nosi i neka ograničenja poput nedostatka zelenih površina. Na žalost, mnogih ljubitelja biljaka…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Život u gradu, uz sve prednosti, povremeno nosi i neka ograničenja poput nedostatka zelenih površina. Na žalost, mnogih ljubitelja biljaka nemaju dovoljno prostora za vlastiti vrt tako, da se moraju zadovoljiti s pokojom lončanicom ovdje i ondje, ovisno o tome koliko im prostor dopušta. Srećom, uvijek se nađe neki kreativac koji ima rješenje za probleme, pa tako u ovom slučaju možemo zahvaliti francuskom botaničaru Patricku Blancu koji se dosjetio metode vertikalnog sađenja biljaka.

zazelenite svoj dom (4)

Ovo je, reklo bi se, jedna neuobičajena metoda vrtlarenja, no prihvaćena i popularizirana diljem svijeta. Idealna za manje prostore, može se koristiti kako u interijerima tako i u eksterijerima, a veličina jednog vertikalnog vrta ovisi samo o vama. Informirajte se kojim biljkama što odgovara i lakše ćete odabrati mjesto gdje ćete ih zasaditi.

zazelenite svoj dom (3)

Postoje dva trenda vertikalne sadnje – doslovna vertikalna sadnja u posebnim posudama koje omogućuju da biljka raste naglavačke i vertikalno slaganje posuda u kojima biljke „normalno” rastu. U prvima, recimo, možete saditi paprike i rajčice, dok je drugi način idealan za začinsko bilje i puzavce. Zamislite samo svoj osobni minijaturni vrt smješten u kuhinji gdje su vam na takav način začini uvijek pri ruci. Uz malo planiranja i volje, možete i vi imati dašak zelene svježine u vašem domu!

zazelenite svoj dom (2)

Share: