Allainz Logo
03.06.2015
Deset zanimljivih citata o arhitekturi
Crkva sazdana od svjetla
ArhitekturaUmjetnost

Od ideje do najpoznatijih muzeja svijeta: Guggenheim

Priča o Guggenheim muzejima počinje od osnivača koji je bio kolekcionar umjetnina: Solomon R. Guggenheim. Naime, on je odlučio osnovati…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Priča o Guggenheim muzejima počinje od osnivača koji je bio kolekcionar umjetnina: Solomon R. Guggenheim. Naime, on je odlučio osnovati zakladu i niz muzeja apstraktne umjetnosti diljem svijeta. Solomon R. Guggenheim u New Yorku, muzej Guggenheim u Bilbau i kolekcija Peggy Guggenheim u Veneciji uskoro će dobiti još jednu instituciju u nizu: novi se muzej planira u Abu Dhabiju.

Guggenheim New York

Muzej u Petoj aveniji u New Yorku bio je prvi od mnogih. Od otvorenja 21. rujna 1959. muzej je jedna od ikona grada, a svojim potpuno drugačijim pristupom i jedinstvenošću ideje i zamisli zaslužio je i mjesto među građevinama ikonama svijeta. Autor je veliki američki arhitekt Frank Lloyd Wright, a muzej je jedno od njegovih najpoznatijih ostvarenja.

    by  Michela Simoncini 
Creative Commons Creative Commons  Attribution 2.0 Generic License   by  Michela Simoncini 

Cijeli muzej nosi priča o cilindričnoj rampi koja se penje spiralno stvarajući tako promenadu kroz prostor: dizalo vas odvede do vrha, odakle se postepeno spuštate i doživljavate izložene umjetnine, a u isto vrijeme postajete dio još zanimljivije priče vizualne komunikacije među posjetiteljima koju generira sama priroda cilindričnog oblika. A pogledate li gore… Spirala koja se uspinje završena je staklenim nadsvjetlom impozantnog izgleda koje propušta dovoljno dnevnog svjetla u prostor, jednako atraktivno stvarajući i noćni zvjezdani prizor kao krunu „voida‟, zračnog prostora muzeja koji vrvi energijom međusobno isprepletenih priča koje vam se s rampe pogledom otvaraju na sve strane.

 https://www.flickr.com/photos/clairity/13401944173/in/photolist-mqht5Z-9m621B-mqhvEP- mqiU4L-mqhAjZ-axyANA-2Ts7H-bymycP-bC6i6T-2nmKn7-2nmK6s-asVRAD-asYvnm-asYvLL-asVS6r-66RinW- f5aFjc-f5pWe1-f5aEmc-f5pWhu-f5aDJD-f5pU4L-f5aFxZ-f5pVQ9-5giJaM-7enMa1-f5pUUW-f5pTmh-f5pUCs- f5aFfc-f5aDYB-f5aGK6-f5pXp1-f5aGyK-f5aD5B-f5pWzN-f5pTLf-f5aEht-f5aF3t-f5pVj3-f5aG9Z-f5pTCf- f5aDei-f5pW49-f5pUZE-f5pV6S-f5pWQL-f5pX8j-f5pTvQ-f5aEdF    by  Sharon Mollerus<a href='http://www.imagecodr.org/'
Creative Commons Creative Commons<br />Attribution 2.0 Generic License   by  Sharon Mollerus 

Guggenheim Bilbao

Bilbao, najveći grad Baskije u Španjolskoj i iznimno važna luka, dom je muzeja koji je projektirao kanadski arhitekt Franka O. Gehry. Moderna struktura neobičnog oblika vizualno je još više istaknuta fasadom od stakla i titana. Muzej je otvoren 1997. godine.

    by  Stefano Montagner - The life around me 
Creative Commons Creative Commons  Attribution 2.0 Generic License   by  Stefano Montagner – The life around me 

Skup i u najmanju ruku netradicionalan muzej vas, što je karakteristično za djela s Gehryjevim potpisom, ili očara ili šokira. No čini se da je Bilbao upravo zahvaljujući muzeju postao poznato odredište u koje su pohrlili mnogi turisti kako bi doživjeli ovo neobično zdanje. Muzej uz stalni postav često ugošćuje brojne izložbe svjetskih umjetnika. Glavni ulaz obilježava dojmljiv atrij, a kad uđete, ispred vas se otvaraju nivoi izložbenih prostora. Interijer u potpunosti svojom dinamičnošću odgovara vanjskom izgledu jednog od najvećih muzeja na svijetu.

    by  Nelson LourenA§o 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Nelson LourenA§o 

Kolekcija Peggy Guggenheim, Venecija

Palazzo Venier dei Leoni nedovršena je palača (od četiri planirana kata izgrađeno je samo prizemlje) iz 18. stoljeća. Godine 1949. zgradu je kupila Peggy Guggenheim, nećakinja osnivača zaklade, Solomona R. Guggenheima.

Ondje je za života skupljala mnoga vrhunska umjetnička djela, a nakon njene smrti prostor je pretvoren u muzej s preko 200 slika i skulptura.

    by  ahisgett 
Creative Commons Creative Commons  Attribution 2.0 Generic License   by  ahisgett 
Share: