Allainz Logo
30.04.2015
Staklenik kao restoran: De Kas Restaurant, Amsterdam
Dizajn za ljubitelje vina
ArhitekturaDizajnPutovanja

Muzej za zaljubljenike u automobile

Nađete li se u Stuttgartu, gradu poznatom kao „kolijevka automobila“ i središte automobilske industrije, bili vi zaljubljenici u svoje mehaničke…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Nađete li se u Stuttgartu, gradu poznatom kao „kolijevka automobila“ i središte automobilske industrije, bili vi zaljubljenici u svoje mehaničke ljubimce ili ne, svakako odvojite vremena za obilazak muzeja Mercedes Benz. Projektanti, arhitekti nizozemskog UN Studija, upotrebom materijala tako često korištenim u automobilskoj industriji – aluminija i stakla, dodatno su naglasili njegov pomalo futuristički izgled. Stilizirani oblik građevine temeljen na konceptu trolisne djeteline sa središnjim atrijem u sebi krije više od 1500 eksponata koji vas vode kroz jedinstvenu povijest Mercedesa, ali i ukazuju pravac budućeg razvoja.

   by  Pricey 
Creative Commons Creative Commons Attribution-No Derivative Works 2.0 Generic License   by  Pricey 

Putovanje započinje u atriju muzeja koji slijedeći temu vanjskog izgleda građevine u vama stvara osjećaj kao da se nalazite u nekakvom znanstveno-fantastičnom filmu o budućnosti. Iz njega pomoću dizala u obliku kapsula stižete na najvišu razinu gdje možete pronaći prve modele nastale 1880-ih godina. Daljnje kretanje možete nastaviti, prateći povijest brenda kroz vremensku liniju, birajući jednu od dvije spiralne staze koje su nastale inspirirane DNA spiralom simbolizirajući ujedno evoluciju automobila i neraskidivu vezu tradicije i inovacije.

   by  iTux 
Creative Commons Creative Commons Attribution-No Derivative Works 2.0 Generic License   by  iTux 

Zanimljivost ovog muzeja, osim u njegovom postavu, leži i u činjenici da u njemu ne možete pronaći nijedan pravi kut – svi zidovi i stropovi, rampe i stupovi pretaču se jedan u drugog čineći tako da zapravo ni ne postoji stroga podjela na katove, već se sve čini kao jedan fluidan prostor. Po svemu sudeći, ovo mjesto potpuni je paket koji pruža zanimljivo iskustvo kako sadržajem, tako i samim izgledom i ambijentom.

Share: