Allainz Logo
07.07.2015
Individualne cjeline ploha
Moderna kuća jednostavnog dizajna na obali Engleske
ArhitekturaInterijerPutovanja

Metro kao rasadnik kulture

Svi znamo što je metro i čemu služi, a većina se vjerojatno, bar nekad u životu, imala priliku i koristiti…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Svi znamo što je metro i čemu služi, a većina se vjerojatno, bar nekad u životu, imala priliku i koristiti njime. Ovo je prijevozno sredstvo najčešći izbor svih onih koji žele izbjeći gužve u vožnji osobnim automobilima, autobusima i sličnim prijevoznim sredstvima. To je razumljivo, dakako, jer ipak – kome se sviđa onaj osjećaj bespomoćnosti dok sjedimo u svom automobilu usred prometnog čepa u kojem smo zaglavili vraćajući se s posla u isto vrijeme zamišljajući toliko drugih mjesta gdje bismo radije bili?

Za one koji inače nemaju mogućnost korištenja metroa u mjestu gdje žive, prva vožnja je vrlo zanimljivo iskustvo – ne događa se često da možete „zaroniti” ispod površine zemlje i otkriti sasvim novi svijet, jedan novi grad ispod grada. Mjesto je to raznoraznih stilova uređenja, susreta – od onih svakodnevnih i uobičajenih do susreta osebujnih ličnosti, umjetnika, glazbenika… Istina, podzemne željeznice razlikuju se od grada do grada i svaka odiše nečim posebnim, no sada ću vas upoznati s jednom posve različitom od ostalih – upoznat ću vas s moskovskim Metroom.

   by  Tony Abramov 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License   by  Tony Abramov 

Osim što služi kao prijevozno sredstvo, on je ujedno i muzej, ali i muzejski eksponat. Postaje poduprte kolonadama ukrašene su, bez pretjeranog razbacivanja i sve s mjerom, detaljima i ornamentima, a s obzirom na to da su arhitekti projektanti tretirali ovo mjesto kao podzemni „dvorac za narod”, zidovi i podovi obloženi su rijetkim vrstama mramora i raznovrsnog kamenja iz cijele zemlje. Na nekim od stanica uzidani su fosili prapovijesnih životinja u mramor kao eksponati, a ništa manje nije zanimljiva ni prozirna stanica Vorobjov gori u kojoj su izložene kopije eksponata Darwinovog muzeja.

   by  transitpeople 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  transitpeople 

Jedna od stanica tako čini dio galerije Tretjakov zbog 35 vrijednih Dejnekinih mozaika izrađenih od smaltina koji ilustriraju pjesme Vladimira Majakovskog čije ime stanica i nosi. Ovi mozaici što ukrašavaju njene stropne grede postali su prvi sovjetski leksikon, a prošetate li se preko stanice Trga revolucije pronaći ćete brojne brončane figure tipičnih sovjetskih likova koje su izradili razni kipari na čelu s Matvejem Manizerom. Moskovski metro ima i vlastiti muzej koji možete pronaći na stanici Sportivna.

Budući da posjeduje bogatu povijest, tema je brojnih legendi i glasina koje privlače brojne posjetitelje iz cijelog svijeta, a usto glasi i za najljepši i najglamurozniji. Pogledajte što ga čini tako spektakularnim…

Share:

One thought on “Metro kao rasadnik kulture

Comments are closed.