Allainz Logo
20.04.2015
Dom iz snova: Red Box
Skulptura u zelenilu: Braga Municipal Stadium
ArhitekturaPutovanjaUmjetnost

MuCEM – svjetska adresa mediteranske kulture

Prošle su dvije godine otkako je Marseille, drugi grad po veličini u Francuskoj, kao kombinacija bogatog jedinstvenog nasljeđa i jako…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Prošle su dvije godine otkako je Marseille, drugi grad po veličini u Francuskoj, kao kombinacija bogatog jedinstvenog nasljeđa i jako dinamičnih kulturnih aktivnosti izabran za europsku prijestolnicu kulture. Povodom toga događaja otvoren je i impozantan Muzej civilizacije Europe i Mediterana koji od samog otvorenja oduševljava javnost, stručnu, ali i sve ostale.

   by  sylvain.collet 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License   by  sylvain.collet 

Ovo je prvi muzej ekskluzivno posvećen kulturama na području Mediterana, mjesto razmjene iskustava i prezentacije raznolikih umjetničkim ekspresija s obiju njegovih strana.
Cijeli kompleks MuCEM-a smješten u staroj marsejskoj luci sastoji se od tri zgrade – centra za konzervaciju i resurse arhitekata AURA-e, Ricciottijeve zgrade J4 te stare barokne tvrđave Saint-Jeane tvoreći tako 40 tisuća metara kvadratnih izložbenog prostora.

   by  marcbi91 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License   by  marcbi91 

Kompozicija od tri elementa zasebnih monolita privlači pažnju dolazite li u Marseille iz zraka, preko mora ili se pak nađete u šetnji njegovim obalama. Ricciottijev monolit na prvi pogled privlači pažnju svojim neobičnim pepeljastim plaštom od prefabriciranih betonskih perforiranih elemenata koji poput čipkastog vela obavijaju cijelu zgradu i propuštaju svjetlo tvoreći zanimljiv ambijent kroz igru svjetla i sjene u interijeru. Preko krova je s tvrđavom povezan pješačkim mostom, dok je njegovoj prozračnosti kao kontrast suprostavljen drugi betonski monolit Centra za konzervaciju i resurse hrapave betonske ljuske bliješteće bijele boje inspiriran radom španjolskog kipara Eduarda Chillide.

   by  obni 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License   by  obni 

Noću je, pak, ovaj muzej moguće doživjeti u sasvim drugačijem svjetlu i to doslovno, a sve zahvaljujući Yannu Kersaléu – mistična plava i tirkizna svjetla izmjenjuju se unutar čipkaste fasade imitirajući ritam stvarnih valova koji udaraju o obalu ostavljajući impresiju mreškanja mora na zidovima. Oda Mediteranu vrijedna posjeta u svakom pogledu.

sjene u interijeru mucem
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License   by  Ivan Herman 
   by  â–ºâ–²â–² / Cyril 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License   by  â–ºâ–²â–² / Cyril 
Share: