Allainz Logo
11.03.2015
Što je arhitektura?
Balatura ili pozornica?
ArhitekturaTrgovima i ulicama

Trg grada

Oduvijek su veličanstvene fontane i kipovi, kao i šarene tržnice različitih sadržaja, mamile narod u srce grada. Trgovi su oduvijek…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Oduvijek su veličanstvene fontane i kipovi, kao i šarene tržnice različitih sadržaja, mamile narod u srce grada. Trgovi su oduvijek tvorili užurbana središta velikih gradova koja su zapravo veličanstvena središta spojeva ulica i skalinada koji funkcioniraju kao „otvoreni dnevni boravak” trgovaca, turista, ljubavnika i prijatelja. Raznolika su sastajališta svojih građana i furešta, od turističke znamenitosti, pa od prve ili zadnje postaje hodočašća, muzeja na otvorenome ili pak najobičniji sajamski trgovi gdje trgovci prodaju svoju robu.

Trg grada-Terracon News 4

Natkrivene ili ne tržnice, gradske vijećnice, crkve i katedrale građene su upravo na trgovima, jer su oduvijek tvorile centralni dio grada, žilu kucavicu grada, te bi najčešće stari grad rastao oko trga na kojemu je bio sajam ili tržnica. Ova je tradicija izgradnje trgova i grada tipična i za naše podneblje. Preostali se gradovi diljem svijeta ne mogu natjecati s kulturno važnim sajamskim trgovima Europe. Sajamski ili pak europski trgovi turističke su znamenitosti jer su postali okupljališta građana uglavnom zahvaljujući kavanama, restoranima, čajanama i muzejima koji stvaraju dojam o tome kakav je grad bio prije i o tome kakav je život danas.