Allainz Logo
17.04.2015
Park budućnosti: High Line u New Yorku
Moderni stan u Kijevu
ArhitekturaPutovanjaTrgovima i ulicama

Šarolikost Colliourea

Na jugu Francuske u blizini same granice sa Španjolskom, smjestio se Collioure, gradić poznat kao mjesto podrijetla umjetničkog smjera fovizma.…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Na jugu Francuske u blizini same granice sa Španjolskom, smjestio se Collioure, gradić poznat kao mjesto podrijetla umjetničkog smjera fovizma. Početkom 20. stoljeća postao je središte umjetničke aktivnosti, a njegove srednjovjekovne ulice, dvorac, svjetionik pretvoren u crkvu te tipični mediteranski duh nadahnuli su i neka od velikih imena svijeta umjetnosti, kao što su Henri Matisse, André Derain, Pablo Picasso, Georges Braque i Charles Rennie Mackintosh. Jedna od zanimljivih turističkih atrakcija upravo su reprodukcije njihovih radova, osobito Matissea i Deraina koje se mogu pronaći izložene na različitim mjestima po gradu.
detalj vrata collioure   collioure
Sama šetnja njegovim uskim ulicama u vama budi kreativan duh, a svakim novim korakom pogled vam privlači novi detalj, poput izloga s umjetninama, odvoda za kišnicu od posebne lokalne keramike u obliku lika otvorenih usta ili oslikanih pločica s brojem kuće. Svaki od njih kao da vas posebno poziva da i vi pronađete svoj način izražavanja.
oluk   detalj fasade3
Pojedine fasade crvenih, žutih, ružičastih boja pa i one „običnije“ upotpunjene dovratnicima i škurama intenzivnih boja i gdjekojom umjetničkom instalacijom, skulpturom ili lončanicama za cvijeće odraz su kreativnosti stanara i vidljiv svjedok kako je ovo malo ribarsko mjesto i danas zadržalo otvorena vrata umjetnicima svih vrsta.
detalj fasade2   detalj fasade

Share: