Allainz Logo
16.06.2015
Arhitektura ploha
Znakovi koje (ne) primjećujemo
ArhitekturaInterijerTrgovima i ulicama

Kuća zajedničkog stanovanja

Le Corbusierova polazna misao u stvaranju novog prostorno-plastičnog okvira je sličnost između stanice kao osnovne bio jedinice i stana kao…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Le Corbusierova polazna misao u stvaranju novog prostorno-plastičnog okvira je sličnost između stanice kao osnovne bio jedinice i stana kao osnovne jedinice ljudskog funkcioniranja. U Marseillesu je osmislio kuću zajedničkog stanovanja – kutiju u kojoj se nalazi 337 stanova za 1600 stanovnika. Ovaj “kineski zid” od osamnaest etaža Le Corbusier je osmislio sa sedam unutrašnjih hodnika koje predstavljaju ulice koje se protežu sredinom objekta u smjeru sjever – jug.

Prostori ovog objekta organizirani su oko središnjeg hodnika koji je umjetno osvijetljen, a iz kojih se na obje strane otvaraju pojedini stanovi.

Stanovanje_02
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  saragoldsmith</a Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  (vincent desjardins)
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  (vincent desjardins)

Karakter unutrašnjeg prostora određuje skokovitost, prijelaz iz jedne razine u drugu i svjetlost koja je organizirana u dva jaka izvora koja kretanje privlače u jednom smjeru (od ulaza u stan prema staklenom zidu i u suprotnom smjeru na katu).

Prema njegovoj zamisli stan je morao omogućiti individualni i zajednički život obitelji. Individualnost života se ostvaruje u sobi koja predstavlja osnovni element stana. Ona osigurava individualnu slobodu u obavljanju različitih djelatnosti. Najvažnija komponenta ovog stanovanja je njena funkcionalnost, a može se reći da je opna koja omeđuje prostorije zapravo funkcionalna staklena površina ili pak ormar koje odjeljuje prostore.

Stanovanje_03
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  (vincent desjardins) Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  (vincent desjardins) Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  (vincent desjardins)

Servisni prosori su smješteni u prizemlju pokraj ulaza te na ulicama nekih katova gdje se također nalaze različite prodavaonice poput mesnica, ribarnica, restoran, brijačnica, knjižara, frizerski salon i dr. Rekreacijski prostori se nalaze na terasi u prostoru dugačkom 300 metara, pogodan za šetnju i trčanje. Tu je još i gimnastička dvorana, bazen, dječje igralište i prostor za predstave pod otvorenim nebom. Kuća sadrži i dječji vrtić koji se nalazi na zadnjem katu i posebnim stubištem povezanim s terasom.

Stanovanje_04
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  (vincent desjardins) 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  (vincent desjardins) Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  (vincent desjardins)

Vertikalni konstruktivni elementi u prizemlju su slobodni, a volumen je uzdignut od tla, pa je prikazana čitava obrisna linija pravilnog geometrijskog tijela. Ovaj stroj za stanovanje ostavio je nesumnjivo veliki pečat u arhitektonskom svijetu stanovanja.