Allainz Logo
13.07.2015
Premošćivanje najvećih raspona
Klasik arhitekture: Villa Savoye
ArhitekturaDizajnPutovanja

EXPO Milano 2015.

Svjetska izložba EXPO u Milanu ove je godine u znaku teme „Feeding the Planet, Energy for Life”. Paviljoni i izložbe…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Svjetska izložba EXPO u Milanu ove je godine u znaku teme „Feeding the Planet, Energy for Life”. Paviljoni i izložbe 145 zemalja koje se predstavljaju na prestižnoj izložbi odgovor su na problematiku hrane, održivosti i proizvodnje u svijetu u kojem broj ljudi raste, a naš sustav ne prati održivošću ovaj rast adekvatnim razvojem koji bi zadovoljio potrebe svih stanovnika našeg planeta. Izložba u Milanu traje do 31. listopada.

 

Italija

Domaćin ovogodišnjeg EXPO-a predstavlja se velikim paviljonom zanimljive ovojnice, s velikim pristupnim trgom. Dizajn je djelo Nemesis Studija vrijedno 40 milijuna eura, koliko je bio osnovni budžet za izradu paviljona. Rad je izabran na međunarodnom natječaju između 68 sudionika.

   by  Diriye Amey 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Diriye Amey 

Oko trga su organizirana četiri glavna bloka sa sadržajima koji udomljuju izložbe, auditorij, urede i prostore za sastanke i okupljanja. Volumeni izrastaju kao stabla iz tla i zatvoreni su u jedinstveni prostor vanjskom bijelom trakastom opnom.

   by  Andrepax 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Andrepax 

 

Ujedinjeno Kraljevstvo

„Grown in Britain & Northern Ireland˝ naziv je britanskog paviljona impresivnog dizajna koji se na prvi pogled ističe u okolini. Autor paviljona je nagrađivani umjetnik Wolfgang Buttress. U suradnji s Tirstanom Simmondsom i uredom BDP stvorena je zanimljiva priča u kojoj posjetitelji slijede ples pčele koja putuje kroz pejzaž.

   by  Diriye Amey 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Diriye Amey 

Prolazeći kroz voćnjak i livadu, ulazite u košnicu, strukturu koja čini glavni element paviljona. Sastavljena je od gotovo 170 000 aluminijskih elemenata, iznutra je sferičnog oblika.

 

Kina

Kineski paviljon je pod geslom „Land of Hope, Food for Life˝ izrađen u namjeri da prikaže zahvalu, poštovanje i suradnju: zemlje koja hrani čovjeka, nade u budućnost u kojoj će hrane biti uvijek za sve. Načelo u kojem je čovjek dio prirode duboko je ukorijenjeno u kinesku tradiciju i samim time u ovaj paviljon.

    by  Andrepax 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Andrepax 

Autori paviljona su arhitekti iz studia Link – Arc sa sjedištem u New Yorku: kineski arhitekti Yichen Lu i Quinwen Cai, te Kenneth Namkung. U suradnji sa sveučilištem Tsinghua razvili su projekt s vizijom „oblaka koji lebdi iznad zemlje nade˝. Valoviti oblik krova od panela bambusa element je kineske tradicijske arhitekture. Krov je struktura koja lebdi i nadsvodi LED instalaciju koja simbolizira polje pšenice karakteristično za Kinu. Uokolo se nalazi niz izložbi, a stubište vodi na gornju razinu odakle se stvara još jedan potpuno drugačiji doživljaj.

   by  marco_ask 
Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License   by  marco_ask 

 

Brazil

   by  The Bode 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  The Bode 

Paviljon Brazila je u pravom smislu riječi održiv. Konstrukcija je napravljena tako da se potpuno može razmontirati, mehanizam pročišćavanja i ponovne upotrebe vode te materijali koje je moguće reciklirati glavni su elementi ovog paviljona. Namjera autora bila je pokazati da se može postići željeni prostor i sadržaj i s niskobudžetnim te ekološki prihvatljivim projektom. Paviljon nema za cilj isticanje i ekskluzivnost, već predstavlja inspiraciju i zanimljivost ljudima kako bi stvorili nove odnose i sudjelovali u događanju oko sebe.

   by  Hannes St 
Creative Commons Creative Commons Attribution-No Derivative Works 2.0 Generic License   by  Hannes St 

Izdužena struktura pravilnog oblika stvara okvir unutar kojeg je pikselizirano postavljeno zelenilo tvoreći međuprostore za boravak. Ispuna okvira stvara blagu sjenu u prostoru, a iznad razine tla se izdiže i mreža na koju se možete popeti. Paviljon sadrži izložbene prostore, kafić, salon, gledalište, uredske sadržaje te restoran – sve se to nalazi iza ove oblikovne jednostavnosti. Studio Arthur Casas i Atelier Marko Brajović (da, brazilski studio je vlasništvo Hrvata!) ne samo da su uspjeli realizirati vlastite zahtjeve, već su stvorili i ugodan, jednostavan prostor u kojem je lijepo boraviti i koji jednostavno poziva na sudjelovanje.

   by  Andrepax 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Andrepax 

 

Rusija

Paviljon Rusije je djelo SPEECH ureda i nalazi se na glavnoj EXPO ulici. Odmah po dolasku se stvara impozantan doživljaj ispod konzolnog ulaza koji reflektira sliku u cijeloj svojoj površini. Njen zakrivljeni oblik čini kompletnu siluetu paviljona interesantnom, a ovo veliko ogledalo atrakcija je svim posjetiteljima i zasigurno jedan od najfotografiranijih mjesta na cijeloj izložbi.

   by  Diriye Amey 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Diriye Amey 

 

Nizozemska

„Share, grow, live˝ osnovni je moto nizozemskog paviljona. Unaprijeđenje kvalitete života kao važna globalna problematika razmotrena je kroz tri elementa koja na nju utječu: podjela (međunarodna razmjena i suradnja znanja i prirodnih resursa), rast (Nizozemska kao primjer razvoja poljoprivrede i stvaranja strukture i strategije proizvodnje) te život (kojeg je na ovom svijetu svakim danom sve više).

   by  Diriye Amey 
Creative Commons Creative Commons Attribution 2.0 Generic License   by  Diriye Amey 

Dizajn iz talijanskog ureda Carlo Ratti autor je ovog zanimljivog rada s temom održivosti. Pod kosom pločom koja skuplja kišnicu i okomitom fasadom skuplja sunčevo svjetlo smješteni su svi sadržaji. Paviljon će omogućiti svima da saznaju što više o održivosti i inovacijama u svijetu poljoprivrede koje razvija NHA (New Holland Agriculture). Koncepcija strukture je takva da će se njena energija prenijeti na samovozne traktore koji će se sastavljati na licu mjesta.

Share: