Allainz Logo
31.03.2015
Mies van der Rohe: savršenstvo jednostavnosti
Nemojte kovati male planove: Flatiron Building
ArhitekturaPutovanjaTrgovima i ulicama

126 godina svjetske atrakcije: Eiffelov toranj

Eiffelov toranj, najviša pariška građevina, jedan je najprepoznatljivijih svjetskih simbola. Nazvan prema svom autoru, inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu, vrhunska je…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Eiffelov toranj, najviša pariška građevina, jedan je najprepoznatljivijih svjetskih simbola. Nazvan prema svom autoru, inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu, vrhunska je turistička atrakcija.

eiffel tower paris dawn

Nalazi se na Champ de Mars pokraj rijeke Seine. Predstavljen javnosti prije 126 godina, točnije, 31. ožujka 1889., otvoren je za posjetitelje nešto kasnije, 6. svibnja iste godine. Konstrukcija je građena između 1887. i 1889. kao ulaz za Svjetsku izložbu, a sastojala se od 18 000 komada željeza i čak tri i pol milijuna zakovica.

Toranj od rešetkastih nosača s antenom doseže ukupnu visinu od 324 metra, sadrži 3 dijela čiji su vrhovi na visini od 57, 115 i 274 metra. Od gradnje pa sve do 1930. g. toranj je oko 40 godina bio najviša građevina svijeta. Do danas je ostao najviši objekt Pariza te drugi po visini u Francuskoj. Najjači vjetrovi njišu vrh tornja za samo 12 cm. Ima 1665 stepenica – javnosti nije dostupan najviši dio tornja.

eiffel tower paris from air bright day

Ukupna težina tornja prelazi 10 000 tona. Sama boja koja sprječava koroziju materijala teška je 50 tona, a njome se premazuje svako sedam godina. Eiffelov toranj trebao je postojati samo 20 godina. Početkom 20. stoljeća od rušenja je ovu za tadašnje pojmove čudovišnu i neuglednu tvorevinu spasila korisnost na području komunikacija u prvim radioprijenosima. Uslijedila je obnova 1906. g., čime je osiguran njegov opstanak, a vrlo je brzo postao jedinstven, prepoznatljiv i neponovljiv objekt u svijetu.

Na tornju možete uživati u pogledu i interaktivnim kartama koje raspolažu mnogim informacijama o građevini. Možete posjetiti i jedan od restorana: jedan na prvom i jedan na drugom katu. Jules Verne, restoran na drugom katu, na glasu je kao jedan od najboljih restorana u Francuskoj. Na tornju ćete pronaći mali poštanski ured – s jednog od najljepših mjesta u Parizu tako možete odmah poslati pismo ili razglednicu dragoj osobi.