Allainz Logo
13.06.2015
Veseli ugođaj življenja
Arhitektura ploha
Arhitektura

Introvertna kuća

Često u arhitektonskom svijetu kod projektiranja i izgradnje obiteljskih kuća zbog iznimno guste urbane okoline, te jedne od nemogućnosti korištenja…

Objavio/la Arhitektonske Razglednice

Često u arhitektonskom svijetu kod projektiranja i izgradnje obiteljskih kuća zbog iznimno guste urbane okoline, te jedne od nemogućnosti korištenja elemenata fasade, ideja arhitekata u mnogobrojnim pokušajima rješavanja ovog problema rezultira rješenjem tzv. “introvertne” kuće. Unutarnji prostor introvertne kuće – „kutije” spoje je i isprepletanje zatvorenih i otvorenih prostora koji je osvijetljen prozorskim otvorom na plohi krova ili pak voida – praznoga prostora koji se proteže svim etažama objekta unoseći svježinu u prostor poput vanjskog vrta.

U ovakvoj arhitektonskoj shemi introvertirane kuće često se prostor interijera i eksterijera tretira ravnopravno te veže u zajedničku cjelinu. Stvari koje su nekad karakterizirale opremu interijera, sada se pojavljuju poput elementa vrta, a dok se elementi poput kamenja i cvijetnjaci prelijevaju po prostorima. Ovakav arhitektonski tip kuće daje posebni ugođaj sigurnosti i privatnosti doma koja okolinu vanjskog prostora postavlja u centralni prostor kuće.